Zeewierboerderij

Wat zijn zeewierboerderijen en hoe werken ze?

Zeewierboerderijen. Wat doen ze nou eigenlijk en hoe werken ze?

Een boer, een trekker, een weiland… Iedereen heeft wel enigszins een idee hoe ons voedsel geproduceerd wordt. Maar hoe zit het met het eten van de toekomst? In dit artikel nemen we je mee naar de boerderij van de toekomst. De zeewierboerderij. En die ligt, zoals de naam al aangeeft, in de zee.

De eerste zeewierboerderijen en het proces
Op de Noordzee – die zich uitstrekt tussen Nederland, Noorwegen en Groot-Brittannie – bevinden zich nu al de eerste zeewierboerderijen. Ze zijn nog klein: op halve hectares doen wetenschappers kleinschalig onderzoek, om straks de hele wereld van genoeg eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen te kunnen voorzien. Ze werken – plat gezegd – aan het opschalen van het zaai-, teel- en oogstproces van zeewier. En dit is hoe dat gaat:

Zaaien
Zoals planten op de aarde groeien, groeit zeewier op rotsen – of een andere harde ondergrond. Dit kun je nabootsen op een zeewierboerderij door zeewiersporen (zaadjes) te laten settelen op een lange lijn. Dit gebeurt in een lab, in een bak met zeewater. Als de sporen zich op de lijn eenmaal ontwikkeld hebben tot mini-wiertjes, is het tijd voor de volgende fase: de open zee

Telen
Met een boot worden de lijnen vakkundig aan een aantal boeien in de zee vastgemaakt. Het mooie van zeewier is, dat het geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen, of zoet water nodig heeft. De zeewierboer heeft een relaxed bestaan! Toch moet hij wel een oogje in het zeil houden. Factoren zoals de watertemperatuur en weersomstandigheden zijn van grote invloed op de groeisnelheid en kwaliteit van het wier.

Oosgten
In de juiste omstandigheden groeit zeewier zo’n 10 tot 100 keer sneller dan landplanten. Als onze kennis van o.a. de juiste teellocaties, zaaitechnieken en oogstmomenten zich verder ontwikkelt, dan kunnen we ontzettend veel voedsel van hoge kwaliteit oogsten: met 2 % van ons oceaanoppervlak kan de hele wereldbevolking van voldoende eiwit voorzien! Het oogsten gebeurt overigens nu nog grotendeels met de hand: Ook hiervoor zijn de wierwetenschappers nog bezig om een goede, machinale oplossing te vinden.

Zoals je ziet, kun je zeewier makkelijk verbouwen op zee. Toch duurt het nog wel een paar jaar voordat we genoeg kennis en ervaring hebben om een zeewierboerderij even efficient te laten werken als een aardappelboerderij. Stichting ‘North Sea Farmers’ schat dat het rond 2030 zover is. Als je voor die tijd alvast wil wennen aan wat er dan op je bord ligt… Probeer dan één van onze recepten die je kunt maken met onze zeewierbox!

Zeewierbox

Wil jij graag koken met zeewier, maar weet je niet hoe?  De Zeewierbox maakt het leuker en makkelijker dan ooit: Je krijgt de 4 lekkerste wieren inclusief recepten gewoon bij jou thuisbezorgd. Meer dan 1000 mensen zijn al enthousiast. Doe jij ook mee?