Zeewier op rotsen

Zeewier en jodium: Hoe gezond is het?

Deze blog gaat over zeewier en jodium

Jodium is een essentiële voedingsstof: Het zorgt voor een goed werkende schildklier. Toch krijgt lang niet iedereen genoeg jodium binnen. Zeewieren bevatten bijzonder veel jodium, en kunnen een bijdrage leveren bij het voorkomen van een jodiumtekort. Kortom: Zeewier en Jodium werken hand in hand. Maar hoe werkt dat precies? Dat gaan we jou vandaag uitleggen!

Jodiumtekort

Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in West Europa hebben nog steeds veel mensen last van een jodiumtekort. Ze krijgen structureel te weinig jodium binnen, waardoor hun schildklier niet optimaal functioneert. Dat kan onder andere leiden tot gewichtstoename, het veel koud hebben, traagheid, obstipatie en specifiek bij kinderen: een verminderd leervermogen.

Hoeveel jodium heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van jodium varieert tussen de 50 en 200 microgram per dag, afhankelijk van leeftijd en geslacht. Als je langdurig minder jodium binnenkrijgt, zou je last kunnen krijgen van bovenstaande klachten. Daarom wordt onze voeding tegenwoordig verrijkt met jodium.

Jodiumtekort aanvullen

De meest geconsumeerde bronnen van jodium zijn op dit moment keukenzout, en zoutrijke producten zoals brood. Sommige mensen eten weinig of geen brood en/of zout. Voor hen kunnen andere jodiumrijke producten – zoals zeewier – een goede aanvulling zijn op hun dieet.

Is zeewier een uitstekende bron van jodium?

Zeewieren zijn stuk voor stuk een uitstekende bron van jodium: wakame, dulse, nori en zeespaghetti/sla bevatten gemiddeld zo’n 50 microgram per gram gedroogd wier. Wanneer je ongeveer 5 gram gedroogd zeewier (= ± 50 gram vers) zeewier eet, dan heb je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al binnen. En mogen wij nou net, per toeval, deze producten verkopen met onze zeewierbox!

Bovengrens van Jodiuminname

Sommige mensen – met name schildklierpatiënten – zijn gevoelig zijn voor teveel jodium. Om deze mensen te beschermen, is er een bovengrens voor jodiuminname vastgesteld. Deze is 600 microgram per dag in de EU, 1000 in de VS en 3000 in Japan. De meeste zeewieren kun je prima consumeren zonder deze veilige bovengrens te overschrijden

Teveel jodium?

Bepaalde zeewieren (de zogenaamde kelp wieren) bevatten relatief grote hoveelheden jodium. Langdurige consumptie van deze wieren zou voor een klein percentage van de bevolking – met name schildklierpatiënten – problemen kunnen geven. Wakame, dulse, nori en zeespaghetti/sla zijn echter géén kelpwieren, en kun je dus prima dagelijks consumeren.

Zeewierbox

Wil jij graag koken met zeewier, maar weet je niet hoe?  De Zeewierbox maakt het leuker en makkelijker dan ooit: Je krijgt de 4 lekkerste wieren inclusief recepten gewoon bij jou thuisbezorgd. Meer dan 1000 mensen zijn al enthousiast. Doe jij ook mee?