Wakame

Wakame wordt gemaakt van het blad van Undaria Pinnatifida. Dit bruinwier komt over de hele wereld voor en kan wel een paar meter lang kan worden. Na het oogsten van het wier, worden de bladeren van de stengel gescheiden, geblancheerd en gedroogd.

Gedroogd wakame blad heeft een aantal bijzondere culinaire eigenschappen. Vandaar dat het in Azië al eeuwenlang wordt gezien als delicatesse. We bespreken een paar van deze eigenschappen hieronder:

· Als wakame in contact komt met (heet) water, dan krijgt het een prachtige groene kleur en zachte textuur. Bovendien geeft het extra umami (hartige smaak) af. Vandaar dat je het vaak ziet als één van de hoofdingrediënten van Aziatische soepen, zoals miso.

· Gedroogde wakame vlokken hebben een bijzondere zilte crunch. Dit maakt het een bijzondere toevoeging in salades, of als gebakken uitjes bovenop gado-gado. Het is wel aan te raden om het wier pas op het allerlaatst toe te voegen, want het verliest vrij snel zijn crunch in contact met water.

· Wie extra hartigheid wil toevoegen aan zijn gerechten, doet er goed aan om deze wakame kort (ongeveer 1 minuut) te bakken, bij voorkeur in (sesam) olie. Er komt dan nóg meer umami vrij, en dat kan erg lekker zijn als smaakmaker voor alternatieve eiwitbronnen zoals bijvoorbeeld tempeh.

Zo zie je dat wakame zoveel meer is dan de salade bij je sushi (die overigens niet van dit gedroogde bad wordt gemaakt, maar van de taaiere stengel van de plant). Met recepten op deze website kun je de diversiteit aan culinaire toepassingen zelf verder ontdekken.

Alvast heel veel kookplezier!

Zeewierbox

Wil jij graag koken met zeewier, maar weet je niet hoe?  De Zeewierbox maakt het leuker en makkelijker dan ooit: Je krijgt de 4 lekkerste wieren inclusief recepten gewoon bij jou thuisbezorgd. Meer dan 1000 mensen zijn al enthousiast. Doe jij ook mee?