Nori

Nori is waarschijnlijk ’s werelds bekendste zeewier. Het wordt, net als wakame en kombu, op grote schaal verbouwd in Azië. Ook in Europa, Canada en de VS komt dit roodwier voor; in totaal zijn er meer dan 70(!) soorten, allemaal met een karakteristieke roodpaarse kleur.

Iedereen kent nori van de sushivellen. Deze worden gemaakt van nori-pulp, die vervolgens wordt gestoomd en/of geroosterd om het water eruit te verdrijven. Daarbij ontstaat ook de groene kleur én extra hartigheid, waardoor de vellen zo lekker smaken.

Naast Japan heeft ook Europa een culinaire geschiedenis met nori. In Wales gebruikt men al eeuwenlang laverbread, een pasta van gekookte nori, in verschillende gerechten. Vaak wordt de laver (Engels voor nori) daarin nogmaals verhit, om diezelfde extra umami (hartigheid) vrij te laten komen.

Met nori kan je in de keuken vele kanten op: naast de bovengenoemde hartigheid, die het erg goed doet in vega(n) versies van traditionele vleesgerechten, combineert het ook uitstekend met zoetigheid. Ijs met gekaramelliseerde nori is slechts één van de vele voorbeelden daarvan. Daarnaast kun je, zeker met een beetje mirin en/of rijstazijn, de traditionale sushi smaak toevoegen aan bijvoorbeeld een salade.

Ook de voedingswaarde van nori is er interessant: het bestaat voor ongeveer 50% uit eiwit, en tot op heden is het de enige wetenschappelijk aangetoonde plantaardige bron van vitamine B12.

Reden genoeg dus, om af en toe wat lekkers met nori te maken!

Zeewierbox

Wil jij graag koken met zeewier, maar weet je niet hoe?  De Zeewierbox maakt het leuker en makkelijker dan ooit: Je krijgt de 4 lekkerste wieren inclusief recepten gewoon bij jou thuisbezorgd. Meer dan 1000 mensen zijn al enthousiast. Doe jij ook mee?