Hoeveel zeewier eten Japanners? En is dat gezond?

Sushi is één van onze favoriete Japanse gerechten met zeewier
Sushi is één van onze favoriete Japanse gerechten met zeewier

De Japanners eten relatief grote hoeveelheden zeewier, waarvan bekend is dat het een belangrijk onderdeel is van hun dieet. Zeewier wordt beschouwd als een zeer gezonde voedingsbron, met een rijke concentratie aan mineralen, vitaminen en antioxidanten.

Volgens onderzoeken eten Japanners gemiddeld ongeveer 10 tot 20 gram vers zeewier per dag. Dit komt overeen met 1-2 gram gedroogd zeewier. Uiteraard varieert dit, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en regionale verschillen. Veel Japanners consumeren zeewier door het te gebruiken als wrap voor sushi of door het te verwerken in gerechten zoals miso-soep en salades.

Er zijn vele gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van zeewier. Het is bijvoorbeeld rijk aan jodium, een mineralen dat noodzakelijk is voor een gezonde schildklierfunctie en ondersteuning van de groei en ontwikkeling van het lichaam. Bovendien bevat zeewier antioxidanten die helpen beschermen tegen de negatieve effecten van vrije radicalen en het verouderingsproces vertragen.

Zeewier is ook een uitstekende bron van vezels, eiwitten, calcium en vitamine K. Bovendien bevat het lignanen, phyto-oestrogenen en algenzuren die worden geassocieerd met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Aan de andere kant is het belangrijk om te weten dat sommige soorten zeewier hoge niveaus van zware metalen, zoals kwik en lood, kunnen bevatten. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardig zeewier en niet te veel te consumeren.

Om samen te vatten, Japanners consumeren gemiddeld ongeveer 10 tot 20 gram zeewier per dag, waarvan bekend is dat het een gezonde en rijke bron van voedingsstoffen is. Er zijn vele gezondheidsvoordelen verbonden aan het eten van zeewier, maar het is belangrijk om kwalitatief hoogwaardig zeewier te kiezen en niet te veel te consumeren.

Zeewierbox

Wil jij graag koken met zeewier, maar weet je niet hoe?  De Zeewierbox maakt het leuker en makkelijker dan ooit: Je krijgt de 4 lekkerste wieren inclusief recepten gewoon bij jou thuisbezorgd. Meer dan 1000 mensen zijn al enthousiast. Doe jij ook mee?