No products in the cart.
Jamie Oliver claimde onlangs dat zeewier hem afgelopen jaar heeft geholpen om 12 kilo af te vallen. En Jamie is niet de enige: ook Victoria Beckham en Beyoncé eten graag een beetje nori, dulse of wakame om op gewicht te blijven. “Leuk, maar werkt het echt?” zul je misschien denken. In deze blogpost kijken we naar de wetenschap achter afvallen en hoe zeewier daarbij kan helpen.

Zeewier als calorieverminderaar
Laten we bij Jamie beginnen. Wat deed hij precies om af te vallen met zeewier? Ten eerste ging hij vlees vervangen door plantaardige alternatieven, waaronder zeewier. Zo kreeg hij minder calorieën binnen, waardoor het afvallen begon. Vervolgens ging hij kijken wélke plantaardige alternatieven bijzondere voedingsstoffen bevatten, die extra bijdragen aan een gezond gewicht. Daarbij roemde hij zeewier om jodium en vezels. Terecht, zo blijkt hieronder:
Zeewier als metabolismebooster
Zo’n 40% van de westerse bevolking krijgt onvoldoende jodium binnnen. Dat maakt het nog steeds één van de grootste gezondheidsproblemen in onze ‘ontwikkelde’ maatschappij. Het toegevoegde jodium in brood en zout is niet voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelden te halen. Jodium is essentieel voor onze stofwisseling; een tekort zet onze thermostaat ‘op een laag pitje’, waardoor we minder vet gaan verbranden dan goed voor ons is. Zeewier is verreweg de ’s werleds beste bron van jodium: Met een paar gram per dag ben je snel van een evetueel jodiumtekort – en bijhehorende trage stofwisseling – af.
Zeewier als bijzondere vezelbron
Vezels zijn gezond om een drie redenen: 1) ze geven een vol gevoel waardoor je niet teveel gaat eten. 2) ze helpen je lichaam om voedsel beter te verwerken 3) ze dragen bij aan gezonde darmflora. Uit onderzoek blijkt dat zeewieren bijzondere vezels bevatten die , naast een ‘vol gevoel’ en een ‘ goede vertering’ ook unieke gezonde effecten hebben op onze darmflora. Die darmflora wordt steeds vaker gelinkt aan westerse welvaartsziektes zoals kanker, diabetes en – je raadt het al: – overgewicht. Elke dag wat zeewier lijkt dus bij te dragen aan een goede ‘gut feeling’.
Conclusie
Is het dus mogelijk dat zeewier kan helpen met afvallen? Zeker! Er zitten zelfs nog andere unieke stoffen in die óók bij kunnen dragen aan een gezond gewicht. Uiteraard moet er nog veel onderzoek worden gedaan om de precieze effecten van elke zeewier (er zijn meer dan 10.000 soorten!) op ons vetpercentage te onderzoeken. Maar misschien helpen de woorden van Jamie ons al wel in de goede richting: “Our ancestors ate seaweed (…) and it is the most nutritious vegetable in the world.”